Anglie Francie Nemecko Madarsko Italie Jamajka Slovensko Spanelsko Turecko Skotsko Sardnie Cesko Bulharsko Andorra Monako Vatikan Slovinsko Chorvatsko Bosna Rakousko Belgie Jersey Gibraltar

Monday, October 17, 2005

Lucinka v Praze ... aneb, honba za razitky ...

Takže tento víkend byl po naší delší pauze, co se různých akcí týče, v důsledku zranění slečny EKG a taky trochu díky mé lenivosti a nepřízni počasí (buď bylo moc teplo, nebo byla moc zima, nebo svítilo sluníčko moc, nebo taky někdy málo), jiným nepříznivým vlivům a tak nějak obecně, hektický.

V pátek přijela Lucka (mladsi sestra slecny EKG) za účelem návštěvy několika různých akcí v Praze. Po zralé úvaze, a s ohledem na dostupnost jednotlivých atrakcích, bylo vybráno následující pořadí:

  • Zoo
  • Hvězdárna
  • Planetárium
  • Studio Via Lucis
  • Vozovna Střešovice (alias muzem MHD)

V konečném důsledku bylo ovšem pořadí následující:
Sobota - Zoo, hvězdárna
Neděle - Via Lucis, planetárium, muzeum dětské kresby

Predně hned přeskočím pátek, jelikož kromě toho, že jsme se s Erikou málem nesešli na Florenci (a nakonec do sebe narazili :-)) se moc zajímavého nestalo.

V sobotu jsme hned kolem deváte vyrazili do Zoo. Okamžitě po příjezdu jsme se sháněli po razítcích (ty atrakce nebyly vybrány náhodou - byl v tom vyšší princip, který možná i odhalím, za odměnu). Razítka jsme nesehnali (teď již mohu prozradit, že razítka se vydávala na pokladně), a tak jsme vtrhli rovnou do Zoo. Já měl tu nevýhodu, že jsem tam byl před čtvrt rokem, tudíž mě to tolik nebralo. Ale objevili jsme tam koutek zvaný dětská zoo, což byla vlastně expozice domácích zvířat (kralici, ovce, ponici, kozy, slepice ...). Kozy byly tak ochočené, že se volně promenadovaly mezi návštěvníky a loudily od nich krmení (od někoho dokonce vyškemraly hranolky, což mi přišlo fakt úchylné). Procházka byla jinak poutavá, dokonce jsme se svezli na lanovce - což jsem si neužil, protože jsem neprozřetelně nedal batoh do lanovkové polohy a pořádně se nezajistil - příště napravím !
Zoo s Lucinkou 8.10.2005

Po vyčerpávající anabázi Zoo jsme vyrazili na Petřín do hvězdárny. Tam jsme bohužel dorazili zrovna v tom jediném hluchém místě, takže jsme měli dva problémy :
1) Co s volným časem
2) Co s tím, že je Erice zima
První problém jsme vyřešili jednoduše tak, že jsme se několikrát projeli lanovkou (musel jsem konstatovat, že jsem ten den jel lanovnkou víckrát, než za svůj dosavadní život).
Druhý problém jsme částečně odstranili až později a to tak, že jsem Erice půjčil svojí bundu a nedaleko severního polu tak zůstal jen v podvlíkačkách :-) Hvězdárna by si zasloužila trochu osobnější přístup a hlavně víc času a energie. Ale pár (tedy dvě) hvězdy jsme viděli a kromě toho jsme stihli bleskově skouknout měsíc i s drobným výkladem.
Pak již hajdy domů.

V neděli jsme vstali také tak nějak a okamžitě upalovali do Via Lucis. Je to animační studio na Janáčkově nábřaží, takže jsme cestu na místo a zpět využili i k pořízení několika pamětních fotografií (co nevidět je sem nahraju). Opět byl ve studiu nával a jelikož studio byl vlastně upravený byt, moc jsme z toho neměli - i když... Rozhodně ale bylo co vidět a možná kdyby nás tam bylo méně a pracovníci nám mohli osobně ukázat jak se taková animace vyrábí, bylo by to určitě hodně zajímavé !
Pak jsme vyrazili na lov razítek do Planetária v pražské Stromovce, ale opět jsme to podcenili časově, takže z toho nakonec byl opravdu jen hon za razítkem, protože první program se konal v 15:00, což už jsme si nemohli dovolit s ohledem na odjezd Lucinky domů.
Tak jsme rychle zaimprovizovali a vydali se do Muzea dětské knihy. Tam se kromě jiného odehrávala výstava Rychlých šípů, takže máme pár fotek a hezký zážitek.
Lucinka v Praze 9.10.2005

Pak jsem vyrazili domů s tím, že musíme vymyslet, kde koupit jízdenky pro Lucinku na cestu domů. Takže jsem se rozdělili a zatímco Erika s Lucinkou se šli domů sbalit, já šel shánět jízdenky. Vše se ale v dobré zvrátilo a všechno bylo, naštěstí!

Takže co říci závěrem. Bylo to vyčerpávající, ale stálo to za to ! Až projdu pořádnou rekonvalescencí, tak se určitě vydáme na další podobnou akci :-)

Jo a k těm razitkům, moc o nich nevím, ale bylo to nějak tak, že když nasbíráme potřebný počet razítek (tedy navštívíme sadu míst), budou z toho nějaké výhody, no nevím, prostě dětská akce k výročí Večerníčka ... Ale zase nás dostala tam, kam bychom sami nešli a byla by to škoda tam nebýt ...
Tož peace out !
Defectus

No comments: