Anglie Francie Nemecko Madarsko Italie Jamajka Slovensko Spanelsko Turecko Skotsko Sardnie Cesko Bulharsko Andorra Monako Vatikan Slovinsko Chorvatsko Bosna Rakousko Belgie Jersey Gibraltar

Saturday, May 17, 2008

Alton Towers

Vcera (17/05/2008) jsme se vydali do Alton Towers - nejvetsiho zabavniho parku v Evrope, asi tri hodiny cesty od Hounslow. Erika mela prani, podivat se zase na nejake ty atrakce a tak jsem se juknul, kam se da jet a nasel tohle. Provozuje to stejna spolecnost, co provozuje Thorpe park, kde jsme byli loni. Pokud byste to snad hledali na mape, pak se podivejte sem.

Tak a co jsme si tam vsechno uzili.
Nejdrive jsme si skocili na Spinball Whizzer (v prekladu odstredivka rotujicich balonu :-))- horska draha, kde voziky rotuji kolem sve osy (proste si predstavte horskou druhu a kruhove voziky, ktere se toci behem jizdy). Erika byla nadsena, i kdyz mela strach o zaludek. Mne se to take libilo :-)

Nasledne jsme si skocili na Oblivion (zapomneni). V zasade je to volny pad. Jenze trochu brutalnejsi. Prvne, pred mistem, kde zacina volny pad se vozik zastavi, takze se clovek visici tvari dolu muze podivat, do ceho to bude padat. No pada do zacouzene diry. To prida na zazitku, jelikoz clovek netusi, jak je to vlastne hluboke - odhaduji, ze takovych 20 metru je videt, a nejakych pet dalsich metru je schovanych v one zacouzene dire. Mame i jedno video, ale doporucuji se podivat po netu - nekteri jedinci si i natocili jizdu samotnou. Video je zde a zde je primo soubor videa (lepsi rozliseni).

S takto pocukanyma nervama jsme se vrhli na Submission - jakesi rameno, ktere s clovekem rotuje. Takze clovek stravi vetsinu casu hlavou dolu. Erika mela problem se skriplyma nohama, ale jinak si to take uzila :-)

Nasi dalsi zastavkou byla Rita, Queen of Speed (Rita, kralovna rychlosti) - vcelku nevina simulace akcelerace. Jenze to co tak nevinne vypada, kdyz se na to clovek kouka zvenku, je neuveritelne maso, kdyz v tom clovek sedi. Vozik se na zacatku rozjede na rychlost 100 km/h a to za dve sekundy (reknete si jednadvacet, jednadvacet a jste na stovce!). Clovekovi leze zaludek zadama ven a to neni vsechno - zatim nasleduje regulerni horska draha, tentokrat v opravdu vysoke rychlosti. Proste nadhera! Opet mame video startu (i jako soubor ke stazeni), ale doporucuji se podivat na relevantni videa z akce (v pravem menu na youtube)

Nase dalsi kroky vedly k opodal stojicimu Corkscrew (neboli vyvrtce). Horska draha, ktera se toci jako vyvrtka, takze je clovek v ruznych smyckach a esickach. Zajimave, ale na Ritu a spol. to nema.

Pak jsme se bez jakehokoliv ocekavani vydali na Hex - proste neco uvnitr hradu. Jak rikam, nic jsme necekali a take to vypadalo, ze se niceho nedockame. Po vstupu do hradu (regulerni stary hrad, zadna nafukovaci atrakce) jsme prosli nekolika mistnostma, kde nam byl nacrtnut pribeh o jakemsi hrabeti, ktery byl za svoji lakotu proklet. Udajne kdyz spadne vetev z jakehosi dubu, jeden clen jeho rodu zemre. Coz hrabe vyresil lisacky, proste dub zretezoval. Nasledne zacal delat "vedecke" pokusy s cilem kletbu zlomit. Nijak neuspel a vlastne o tom ani tahle atrakce neni. Po pruchodu mistnostmi, kde se clovek dozvedel cely pribeh si cela skupina lidi sedne do salu, jemuz vevodi vetev onoho dubu. Nasledne se cely sal zacne kymacet. K cemu ovsem dojde, je naprosto senzacni. Predstavte si, ze sal se cely nakloni (mineno vnitrek salu). Vy sedite, rekneme v uhlu 20 stupnu, a kdyz tohoto uhlu dosahnete, zacnou rotovat steny salu - tzn. vy mate predstavu, ze se naklanite dal! Jelikoz v sale neni zadny stycny bod, k nemuz by se clovek mohl upnout (a zjistit tim, jak je vlastne naklonen), dosahnete za chvilku stavu, kdy naprosto netusite, co se deje, kde je nahore a kde je dole. Steny salu ve spojeni s mistnosti salu za chvilku zacnou rotovat kompletne a clovek ma co delat, aby se udrzel :-) Technicky je to proste - steny salu jsou tubus,v nemz rotuje sal samotny. Takze kdyz se sal natoci o zminenych 20 stupnu, tak plynule zacnou rotovat steny salu, coz cloveka vede k pocitu, ze uz je hlavou vzhuru. Musi se to zazit, ale snad alespon chapete, co je to zac. No musim rict, ze nas to velmi nadchnulo!

Dal jsme smerovali k Runaway Mine Train - pohodova vozitkova draha, spis pro mladsi ucastniky, ale je to velmi mile a zajimave zpestreni po vsech moznych desivych jizdach.

Odtud jsme vyrazili na Duel. Vozitka, a cilem je sestrelit co nejvic duchu a spol., proste takovy strasidelny dum, kde ma clovek pistolku a strili po vsem, co se hybe (i co se nehybe). Mne se to libilo a ani skore jsme nemel spatne - nasel jsme jen jednoho cloveka z nasi jizdy, co mel vetsi skore, a to o malo :-)

Dal uz jsme meli v planu jen dve zastavky - Air a Nemesis.
Air byl uz zavreny, tak jsme skocili na Nemesis (v prekladu nepritel, neprekonatelny nepritel, proste ten nejhorsi nepritel :-)). Na podobne atrakci jsme byli loni, ale letos (spis omylem), jsme si stoupli do fronty na predni sedadla. Nemesis je horska draha, kde ovsem clovek sedi zavesen na voziku, takze nohy mu litaji vsede mozne. Mame video a samozrejme i soubor ke stazeni.

Osobne nemame radi vodni atrakce, zvlaste ve dnech, kdy je docela chladno a destivo, tak jen video nekolika silencu, co se nechali zcela namocit pri vodnich hratkach v Congo River Rapids.

A to je vse. Kompletne zniceni, ale velmi prijemne pobaveni jsme se vydali na trihodinovou cestu domu a plni zazitku sepsali toto.

Jen drobna rada pro lidi, co by se tam chteli vydat take - se vstupenkou je dobre si koupit fast-track. Tim padem se dostanete na atrakce bez cekani ve frontach (nebo jen s malym cekanim). My jsme tam byli v dobe, kdy pocasi nebylo idealni a i tak se na nektere atrakce cekalo dobrou hodinu! S fast-trackem se i na takovou atrakci clovek dostana za 5 minut. Uspora casu je k nezaplaceni :-)

Mejte se bajecne a zase nekdy!

Alton towers May 2008

No comments: