Anglie Francie Nemecko Madarsko Italie Jamajka Slovensko Spanelsko Turecko Skotsko Sardnie Cesko Bulharsko Andorra Monako Vatikan Slovinsko Chorvatsko Bosna Rakousko Belgie Jersey Gibraltar

Saturday, April 05, 2008

Jamajka 2008

Takze rekneme nejexotictejsi letosni dovolena je za nami. A destinaci v tomto pripade byla (relativne) vzdalena Jamajka. Jak jsme se vubec k tomuto zajezdu dostali? Tak kdyz jsme si vybrali zajezdy na letosni rok a patricne jsem si zazadal o dovolenou, bylo mi naokraj (dne hovori Zdenek Nejedly) receno, ze dovolena se neprevadi. Tzn. musel jsem si vybrat dovolenou hned. A vybirejte si dovolenou na konci brezna!
Po prohledani vsech moznych variant nam zbyly v ruce tyto destinace: Dominikanska Republika, Brazilie, Mexico a Jamajka. Vylucovaci metodou jsme vyloucili vsechny ostatni varianty a jelo se na Jamajku.
Zajezd byl all inclusive (mineno let, transfer z letiste, ubytovani, strava, napoje a zabava jsou jiz v cene) a za velmi dobrou cenu - na osobu to delalo £600 (rekneme neco kolem CZK 20000).

Let byl prijemny a vlastne se behem neho nic nestalo. Ovsem hned po pristani se zacali dit veci.
Prvni, co me hned prastilo do oci, bylo, ze je vsude hromada bezprizornich lidi. Na ceste k pasove kontrole jsme jich minuli desitky - zamestancu, co jen tak postavaji, bavi se spolu, ale nevypadaji, ze by byli jakkoliv pracovne vytizeni.
Pri ceste na Jamajku Cech potrebuje viza, ktera se daji koupit na miste za $20. Mineno USD, nikoliv zdejsi JMD. Jelikoz Anglicani viza nepotrebuji, potkali jsme se v mistnosti pro ostudy co chteji viza s nekolika pary Polaku.
Nasledne jsme si sli pro bagaz. Tehdy nastal mirny sok, jelikoz ani hodinu po priletu bagaz nebyla vylozena. Lide trochu zmatkovali u ktereho pasu stat, houfne se presouvali od jednoho k druhemu a nakonec, jelikoz pas nebyl z nejspolehlivejsich a zrejme ho celou tu dobu opravovali, nekolik pasazeru zacalo aktivne pomahat s procesem opravy pasu a vybalovanim bagaze. Proste Jamajka.

Pak uz jsme se z klimatizovane haly letiste dostali do minibusu, co nas vezl do hotelu. Kdyz ridic pri cekani na zbytek posadky vypnul klimatizaci, zjistili jsme, ze na Jamajce je opravdu horko. Preci jen, den pred odjezdem u nas snezilo, prselo, teplota sotva prelezla 5 stupnu a tady, vecer (5 hodin casovy posun) teplota porad kolem 30 stupnu a vzduch tak vlhky, ze se clovek opotil jen o nem slysel.

Po prijezdu na hotel jsme se vybalili, dali si bozsky lahodnou veceri a padli spankem zaslouzenym. Kdyz to shrnu casove, startovali jsme v 10:00, pristali v 16:00 (ovsem po deseti hodinach letu) a sli na kute v deset (= 3 rano Londynskeho casu).

Druhy den jsme se krome obligatni prohlidky hotelu a okoli vydali tam, kam nam vsichni radili nechodit - za hranice hotelu. Za branou hotelu je proste jiny svet. Stale hromada bezprizornich lidi, vsude nedokoncene stavby, po silnicich se prohanejici vraky dovezene patrne z celeho sveta a nasledne ruzne sesroubovane dohromady.
Rekl bych, ze jsme mezi mistnimi vzbudili rozruch, ze moc turistu nepotkavaji - lepe receno, soudic podle vzhledu, turisti jsme tam byli jedini.
Dosli jsme k nazoru, ze ven z hoteloveho komplexu vlastne ani neni proc chodit. Jamajske klima je skutecne tropicke, to znamena velka vlhkost vzduchu, silene vedro a spalujici zar slunce, tudiz nikam dal se stejne dojit nedalo, to bychom proste nerozdejchali.
Oproti tomu v hotelu je vsechno prizpusobenu maximalnimu pohodli. Komplex byl opravdu hodne veliky a plny ruznych zabavnych atrakci, programu a her, takze jste si tam v pohode nasli zabavu na cely den.
A take v restauraci ci na baru by clovek dokazal prosedet cele hodiny :-) Jamajska kuchyne je lahodna a rozmanita a drinky rovnez, tech neni nikdy dost.

Ale abych se vratil zpatky, tak po pruzkumu okoli jsem se rozhodl, ze si dam koupel (v mori) a trochu si odpocinu. Coz mi bylo osudove, jelikoz jsem tragicky podcenil silu jamajskeho slunce. Vysledek se dostavil druhy den rano, kdy jsem nemohl chodit, jak jsem mel spalene nohy. Ostatne na prilozenych fotkach je dukaz :-). Celkove jsme uz pak tedy svuj cas travili v hotelu, kde bylo vsechno - more, bazen, ruzne hry a akce, virivka, bar (kde si clovek po cely den mohl dat jakekoliv napoje zdarma) a hlavne hromada Americanu :-)

Jen v sobotu a v nedeli jsme se dostali mimo hotel, to kdyz jsme jeli na morske safari (kde jsme si perfektne zajezdili na motorovych clunech) a ja si i trochu zaplaval u koraloveho utesu, a pak jsme si vyjeli na bambusove rafty - oboje radne zdokumentovane na fotkach a videu.


Pro ty, co se radi houpou, tu mam i nazornou instraktaz, jak nastupovat a vystupovat z houpaci site.

Tyden dovolene byl tak okorat, jelikoz kdyz jsme se zrovna zacinali nudit, tak jsme odjeli.
Na zpatecni ceste Erika nekolikrat zvracela do pytliku a jednou tez do mych kalhot, takze jsem se rozhodne nenudil, ale to rozebirat nebudu. Proste se o tom nebudu zminovat, jako by se nic nestalo.

A na zaver nekolik postrehu, co se nikam nevejdou.
  • V pruvodci stalo, ze spropitne je dobrovolne - ovsem na kazdem kroku jsme byli nalezite upozorneni, kolik to dobrovolne spropitne je a Jamajcani si davali dobry pozor, abychom bez dobrovolneho spropitneho neproklouzli.
  • Na Jamajce funguje vec, co se hned tak nevidi - departure tax - proste kdyz chcete z Jamajky odjet, musite zaplatit $15, jinak vas nepusti.
  • Jamajcani jsou velmi prijemni lide - nezapomenu na jejich "Yah-man" (klidek, pohoda, no problem).
  • Jamajcani miluji svoji hudbu - urcite dlouho nezapomenu na naseho pruvodce, ktery nam v autobuse zpival, ani na natrasajici se perzonal hotelu, sotva nekdo nekde hudbu pustil trochu vic nahlas.
  • Jamajska televize CVM TV je naprosty svetovy unikat! Natocil jsem par minut jejich vysilani, bohuzel v hrozne kvalite ... No juknete se sem a uvidite...
  • Jamajske pivo je opravdu hnus. Jmenuje se Red stripe a pokud se mu clovek muze vyhnout, tak udela jen dobre.
  • Jamajka je nejlepsi zeme na svete, je tak vesela, vlaha, oblazujici a prekrasna, ze jsme si skoro rikali, ze ceska hymna je spatne, ze toto je ten opravdovy raj...... jen clovek musi akceptovat jejich "no problem" a neustale se dozadovani tuzeru.
Takze to je asi vsechno, dalsi vyznamnejsi pocin bude vylet na Sardinii a urcite o tom neco napiseme a doplnime fotkama. Zatim se mejte bajecne.
A jak rikaji Jamajcani - why drink and drive, when you can smoke marijuana and fly :-)
Yahman Ondra a Yahman Erika :-)

Jamajka 2008

PS. Mimochodem, uplne vsem jsme vam posilali pohlednice, ale kdyz se dozvidame, ze ani po vice nez dvou tydnech nedosly, je nam jasne, jak skoncily. Jamajsky urednik precetl Czech Republic, co to je, to asi nebude na zemekouli, yah-man! (a kos na odpadky se pomalu ale jiste zaplnuje... ) Nu, neda se nic delat, snad priste :-)

No comments: