Anglie Francie Nemecko Madarsko Italie Jamajka Slovensko Spanelsko Turecko Skotsko Sardnie Cesko Bulharsko Andorra Monako Vatikan Slovinsko Chorvatsko Bosna Rakousko Belgie Jersey Gibraltar

Tuesday, September 23, 2008

Ostrov Jersey

Tak a je za nami jedna z mensich (weekend break) cest. Tentokrat na ostrov Jersey.
Prvne, neplest s mestem New Jersey v USA. Jersey lezi asi 14 km od Francie, u Normadie. Ostrov samotny ma kolem 110km2 a 90000 obyvatel. Prevedeno do srozumitelnejsi reci, na sirku ma ostrov asi 15km, na vysku 10km a hlavni mesto St. Helier ma 30000 obyvatel - takze zkratka maly ostruvek.

Jako vzdy, hlavni duvod cesty byly levne letenky. Ubytovani uz tak levne nebylo a pujceni auta take ne, ale zase jsme si rekli, ze si povyrazime z kopytka.

Nas vylet zacal v patek vecer odletem z letiste Gatwick. Jersey je co by kamenem dohodil, takze za 30 minut jsme jiz pristavali. Jelikoz ma Jersey unii s Britanii stran imigrace (Jersey je technicky Britska drzava) neprobiha na hranicich zadna kontrola, proste se vyjde ven. Tam uz na nas cekal zrizenec autopujcovny (Avis - vrele doporucuju - http://www.avisjersey.co.uk/) a nasmeroval nas k autu, ktere nas odvezlo k pujcovne samotne. Proste ostrov je maly, takze se nemuze plytvat mistem na parkoviste a stanoviste pujcoven.
Po prevzeti auta (BMW X3, 3.0 diesel, v plne vybave) jsme vyrazili do hotelu (SAS Radisson Waterfront opet vrele doporucuju - adresa zde). Nase navigace (Garmin 250W) Jersey zna, takze teoreticky nebyl problem se k hotelu dostat. Ale problemky byly. Prvne, cesty jsou na Jersey uzke, takze mnohdy kdyz potkate protijedouci auto, je potreba vycouvat a dat mu tam moznost projet.
Po druhe, hotel byl prilis novy, takze nebyl na mape. Moji vinou jsem tesne pred hotelem odbocil v domeni, ze cesta uz dal urcite nevede a po 15 minutach se tam vratil s tim, ze preci jen danou cestou zkusim projet a opravdu, hotel tam byl. Hotel sam o sobe byl opravdu luxusni a personal vzorovy.

Druhy den po snidani (mimochodem vynikajici snidani, asi nejlepsi co jsme kde zatim meli) jsme se vypravili na pruzkum okoli.
Podivali se na hrad St. Elizabeth, projeli se Jersey Eye (ruske kolo, 60m vysoke) a vypravili se do mesta. V zapeti jsme zjistili, ze Jersey je jakasi zmenseni Britanie s tim, ze je ovlivnena Francii. Jinak receno, da se tam sehnat vsechno, na co jsme zvykli doma, stejne obchody, stejne znacky, mluvi se tam anglicky, ale treba pekarny ci kavarny jsou vyslovene francouzske. I obyvatele mluvi se zajimavym prizvukem :-) Po prochazce a par zastavkach na caj jsme se vratili na hotel. Erika si odpocinula a ja se sel podivat na hrad. Zajimavosti totiz je, ze rozdil hladiny more pri odlivu a prilivu je pres 5 metru, takze to co bylo dopoledne zatopene, se odpoledne dalo projit suchou nohou. (Na fotkach se muzete podivat, jak obrovsky rozdil co se tyce krajiny je mezi prilivem a odlivem, neco takoveho jsme jeste nikdy nevideli a byli jsme doslova ohromeni!) Bohuzel hrad byl zavreny, ale samotna prochazka po dne more je zazitek. Vecer jsme si dali vynikajici veceri v hotelu a sli spat.

V nedeli jsme vyuzili toho, ze mame auto. Po odhlaseni z hotelu jsme si vyjeli na cestu kolem ostrova.
Hned z kraje je treba rict, ze ostrov ja tak maly, ze staci hodinka na jeho objeti. Kdyby byly silnice o neco sirsi a mene klikate, dalo by se to zvladnout za polovicni cas. Prohlidka ostrova zabrala nejaky cas - mne se nejvice libily bungry - pozustatek okupace ostrova Nemci za druhe svetove valky (fotky najdete v galerii pod clankem).
Priroda je na ostrove velmi krasna, dokonce jsme videli o ony famozni jerseyske kravicky (fotku bohuzel nemame, ale je to velmi roztomile zviratko, hnedo-bezove :-)) Take jsme se podivali po skalach u zapadniho brehu atd. Bylo toho dost.

No a vecer jsme uz jen prijeli na letiste, hodili klice do kastliku, nastoupili do letadla a sup domu. Proste takovy normalni vikend na pohadkovem ostrove. Vrele doporucujeme a slibujeme, ze pokud bude moznost, tak se tam rozhodne jeste podivame!
Ondra

PS: pokud ma nekdo nejake dotazy stran Jersey, rad zodpovim, proste nechejte vzkaz pod clankem. Einfach :-)

Jersey

3 comments:

Anonymous said...

Ahoj zajima me jestli na jersey plati cesky ridicsky prukaz?diky!

Unknown said...

Platit by mel. My osobne mame UK ridicak, takze to nemuzu potvrdit (ale selsky rozum rika, ze ano :-))

Unknown said...

Dobrý den,

chystáme se v létě také na tento zajímavý ostrov. Zarazilo mě však, že uvádíte levné letenky. Mohl by jste popsat odkud a jak jste letěli?

Děkuji Tomáš