Anglie Francie Nemecko Madarsko Italie Jamajka Slovensko Spanelsko Turecko Skotsko Sardnie Cesko Bulharsko Andorra Monako Vatikan Slovinsko Chorvatsko Bosna Rakousko Belgie Jersey Gibraltar

Wednesday, March 07, 2007

Zivot s Mongolem

Bydlime v share-housu a jiz dobreho pul roku se nam tak dostava vysady zit pod jednou strechou s parem Mongolu. Za tu dobu stacili obohatit nase obzory a chapani o spoustu novych, dosud pro nas neznamych a podivuhodnych poznatku o tomto vyjimecnem lidskem druhu, o ktere neni mozne se nepodelit.
Tedy shrnuto a podtrzeno:

Mongol neresi
- neco nefunguje = kaslu na to, on se o to nekdo postara. Samozrejme ovsem nezapomene prubezne sledovat, zdalipak se o to uz nekdo jiny nepostaral.
Mongol resi - neco nefuguje (ale ja to nutne potrebuji!) = pouziji nejhrubsi silu a treba to opravim. Je ucpany spolecny odtok pracky a drezu - pri prani odpojim pracku a stacim do kybliku, ktery potom vylevam. Samozrejme po skonceni prani to zpatky nezapoji, nebot uz to nepotrebuje.
Mongol neuklizi - Mongol se naprosto nezajima o poradek, nebo zakladni hygienu. Spinava vana, nesplachnuty zachod, nevynesene odpadky, neumyte nadobi a popatlane kuchynske spotrebice ho nechavaji zcela chladnym. V zasade mu ale nevadi, kdyz nekdo jiny uklidi. Vznikly poradek ale samozrejme neni pro Mongola jakymkoliv impulsem k jeho udrzovani.
Mongol chce byt Evropanem - Mongol s radosti napodobuje vsechno, co dela Evropan. Zacal pit pivo, svetacky pouziva fraze, jejichz vyznam nechape, vyzdobil si pokoj vanocnimi blikajicimi svetylky - bohuzel naprosto nepochopil, ze nekdy se za vecmi skryva i hlubsi smysl.
Mongol rad, casto a dlouze vari - nejradostneji vari uprostred noci. Bohuzel jeho stravovaci navyky jsou v prikrem rozporu s tim, na co je nasinec zvykly. Vetsinu jejich stravy tvori varene skopove kosti s bramborama, mrkvi a ryzi (plus ruzne kombinace techto surovin). Spolecnym jmenovatelem vsech jeho jidel je, ze jsou neskutecne mastna a smrduta.
Mongol je predevsim masozravy - Mongolova sesticlenna rodina sporada kazdy tyden ctyri ovce a navdavkem mesicne jednu kravu. Maso je jiste velmi chutne - Mongol nepouziva zadna koreni, ani sul. Pozor ale! - bileho masa se Mongol stiti - nepozre ho, jak je Mongoluv zivot dlouhy!
Mongol se s nicim nepare - mongol nechodi pro ranu daleko. Mongol (zenskeho pohlavi) byl vyhozen z prace za to, ze zmlatil sveho kolegu (muzskeho pohlavi), ktery mu nehodou svrhl podnos s jidlem. Toto chovani ma asi puvod na mongolskych stepich, kde podnosy nemaji.
Mongol ma podivne vztahy se svymi bliznimi - Mongol se podivuje nad tim, dozvi-li se, ze znate presny vek sveho zivotniho partnera, nebo ze osobne znate sveho svagra.
Mongol neotevira dvere - Mongol neotevre dvere ani kdyby hrom bil, predstira hluchotu. Jedinou vyjimkou je, ceka-li Mongol druheho Mongola, potom dvere otevre.
Mongol nesnese cerstve vyprane pradlo - Mongola je velmi obtizne presvedcit, aby si pradlo po vyprani vyndal z pracky. Obvykle to trva dva az tri dny, nez se uvoli zatuchle pradlo skutecne vyndat. Nepotrebovali-li by pracku i ostatni spolubydlici, zrejme by pradlo vyndal az v momente, kdy by potreboval prat pradlo dalsi.
Mongol je vasnivy cyklista - v Mongolsku je prestizni zalezitosti vlastnit kolo. Mongol prijivsi do Londyna je okouzlen nabidkou bicyklu a okamzite si jeden zakoupi. Ze nema kdy, proc a kam na kole jezdit neni pro Mongola dulezite, umisti ho na balkone a nikdy v budoucnu ho nepouzije. Se zalibenim se ale na nej chodi obcas divat.

Ano, zivot s Mongolem je zajimavy a pestry, stejne jako jeho strava :-)

No comments: